miercuri, ianuarie 04, 2012

Peregrinarile lui Tuf - George R.R. Martin

    Mai intai vreau sa ii multumesc sotului meu atent si iubitor pentru minunatul Kindle pe care mi l-a facut cadou. Doar asa am reusit sa mai citesc si eu cateceva intre un somn de-al Anei si o ora de dans de-a lui Alex.
  
    "Peregrinarile lui Tuf" este o antologie destul de neagra pentru gusturile mele. Scrise cu umor, cele sapte povestiri - Steaua molimei, Paini si pesti, Pazitori, Al doilea ajutor, O fiara pentru Norn, Numiti-l Moise, Mana din cer - dezbat in substrat probleme destul de profunde de morala umana.
    Haviland Tuf este initial un negustor galactic lipsit de succes, proprietarul navei Cornul abundentei cu bunuri excelente la preturi minime, insotit mereu de cele doua pisici Ciuperca si Distrugere. Dupa ce intra in posesia navei de germinare, Steaua molimei, ultima nava a fostilor ingineri ecologisti disparuti de mii de ani, Haviland hotaraste sa devina inginer ecologist. Cu milioanele de esantioane de ADN stocate in bibliotecile navei si cu tehnologia de clonare la dispozitie, Haviland porneste prin univers in cautare de posibili clienti.
    Mai intai face un popas in S'uthlam pentru a-si modifica nava astfel incat sa o poata controla singur, fara echipaj. S'uthlam este o lume in care domneste religia Bisericii Evolutiei Vietii si, implicit, reproducerea fara restrictii in ciuda faptului ca planeta este in pragul colapsului, nemaiexistand resurse pentru sustinerea vietii. Tuf le propune s'uthlamezilor in prima faza sa restrictionze reproducerea, solutie respinsa din cauza convingerilor religioase. Apoi cu ajutorul navei de germinare le ofera paine si pesti, o inginerie ecologica pentru a imbunatati productivitatea ecosistemului planetei.
    Pentru a putea plati modificarile efectuate de inginerii de pe S'uthlam, Haviland ajunge pe Namor, o lume oceanica, nou colonizata, unde locuitorii sunt terorizati de diversi monstrii controlati de "oalele de mal". Conflictul din Namor este rezolvat prin introducerea pisicilor ce permit comunicarea intre cele doua specii.
    La intoarcerea pe S'uthlam Tuf gaseste planeta intr-o criza si mai acuta, datorata in mare parte faptului ca solutiile propuse de el au dus la o si mai mare crestere a ratei de reproducere. De data aceasta, pe langa solutiile ecologice, Tuf are grija sa transmita intregii populatii ca solutia crizei este controlul nasterilor. Evident mesajul da nastere la reactii violente dar Tuf reuseste sa scape si de aceasta data.
    Pe Lyronica, o planeta impartita intre doisprezece case ce isi rezolva conflictele de putere in Arena de Bronz cu ajutorul luptelor pana la moarte intre animalele monstruoase antrenate special pentru acest scop, Haviland trece direct la remodelarea ecosistemului fara a mai cere colaborarea locuitorilor, si ii forteaza sa renunte la obiceiurile lor pentru a pune bazele unei noi societati. Lucru pe care il face si la reintoarcerea pe S'uthlam , pe care o gaseste in pragul razboiului: le ofera s'uthlamezilor o planta care va eradica foametea dar in acelasi timp va duce si la sterilizarea populatiei rezolvand astfel problema inmultirii necontrolate.
    Haviland Tuf, vegetarian si antisocial, se dezvaluie pe parcursul aventurilor sale ca fiind un personaj sarcastic, aparent bland, dar dur si neinduplecat.

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu