marți, mai 22, 2012

Fundatia - Isaac Asimov

   Fundatia este grupul de oameni de stiinta pe care se bazeaza intregul univers in lupta cu haosul.
   Dupa mii de ani de dezvoltare si progres, civilizatia umana si-a atins punctul culminant si a inceput declinul. Intuitiv, toata lumea il simte, dar Hari Seldon a pus la punct o stiinta, psihoistoria, cu care poate demonstra matematic acest fapt. Ba mai mult, folosind predictii statistice, el este sigur ca se pot intreprinde actiuni care sa conserve cunostintele (stiintifice) acumulate si sa asigure o perioada de haos cat mai scurta: 1000 de ani in loc de 30000.
    Astfel, cativa oameni de stiinta ajung pe Terminus (cea mai indepartata planeta de centrul Imperiului) ca sa alcatuiasca Enciclopedia Galactica.
    Un amanunt demn de mentionat este ca Fundatia descrie strict o lume a barbatilor. Nu exista nicaieri o referire ca femeile nu au acces in mediu academic, dar ele pur si simplu nu exista in roman. Nu exista nici un personaj feminin demn de a fi mentionat. De altfel, Isaac Asimov spunea in unul din eseurile sale ulterioare (Gold: Women and Science Fiction) ca in intreaga sa cariera s-a ferit de personajele feminine din cauza ca nu stia ce sa faca cu ele.
    Cu toate astea Fundatia ramane un roman clasic, bine inchegat, si usor de citit pe care il recomand din suflet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu