vineri, martie 15, 2024

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, Fredrik Backman

 

    Acesta este un roman care te prinde de reverele hainei (dacă ai) și nu te lasă să pleci până la sfârșit, când îți pare puțin rău că te-a lăsat să pleci.
    Elsa are aproape 8 ani. Părinții ei sunt divorțați și recăsătoriți, iar Else locuiește cu mama ei și cu George și petrece timp cu tatăl ei o dată la două săptămâni. Dar persoana cea mai importantă din viața ei este bunica maternă.
    Bunica Elsei e un amalgam de erou pozitiv și erou negativ, cu un mare adaos de umor, provenit din lungul șir de drame cu care bunica s-a luptat.
    Pentru că Elsa e „altfel”, bunica amestecă viața și basmul și produce Tărâmul-aproape-Treaz, situat fizic în dulapul ce tot crește (cu ajutorul unui vecin ce știe cum se folosesc uneltele).
    Povestea e atât de complexă pe cât o pot face multiplele ei personaje, fiecare cu un trecut ce s-a intersectat la un moment dat cu bunica. Este o poveste despre cât de complicate sunt relațiile, despre pierdere și despre iertare.
    Fredrik Backman este maestru în crearea personajelor complexe și profund umane, cu dileme și lupte interioare, integrând adesea umor și ironie în poveștile lor care devin astfel mai accesibile și mai plăcute.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu