marți, octombrie 29, 2013

Sa ucizi o pasare cantatoare - Harper Lee

    Nu-mi amintesc care a fost ultima carte care a iscat in mine o reactie asemanatoare (poate Micul Print a lui Anoine de Saint-Exupery). Am terminat de citit Sa ucizi o pasare cantatoare acum mai bine de o luna si n-am mai putut citi nimic altceva de atunci.
    Naratoarea, Scout - o fetita de 8 ani, ne deapana povestea procesului lui Tom Robinson si felul in care acest proces schimba relatiile dintre locuitorii din Maycomb. Pe masura ce actiunea se desfasoara, Scout descopera, cu inocenta specifica copilariei, prejudecatile, principiile si tot restul convenientelor ce fac parte din viata adultilor.
   

sursa
    Maycomb este un oras neobisnuit. Aflat departe de drumurile comerciale, de calea ferata si de restul fermelor din tinut (gratie interventiei unui "hangiu" priceput), Maycomb nu infloreste si nu se dezvolta ci "zace" intr-un soi de amortire, din care este trezit brusc de procesul unui negru care este acuzat ca a violat o fata alba. Scout (numele corect ar fi Jean Louise) , fratele ei - Jem - si tatal lor - Atticus Finch - sunt in mijlocul povestii pentru ca Atticus este numit avocatul apararii. 
    In fiecare vara, Scout si Jem isi petrec timpul impreuna cu Dill Harris incercand sa-l zareasca pe vecinul lor, Boo Radley, inchis in casa din cauza unei misterioase nebunii.  Vara trece, Dill pleaca acasa si Scout incepe scoala doar ca sa sufere o mare dezamagire: invatatorea, Caroline Fisher, ii interzice sa mai citeasca sau sa scrie, pentru ca un copil care stie sa citeasca la inceputul clasei I contravine sistemului ei de predare (suna familiar?). 
    Pe masura ce locuitorii orasului afla ca Atticus a acceptat sa fie avocatul lui Tom Robinson, incep si presiunile, la scoala si in oras, asupra lui Jem si a surorii lui. Cand Atticus le cere copiilor sai sa ignore orice provocare pe acest subiect cei doi incep sa creada ca tatal lor este las si slab. 
    Procesul este o insiruire de minciuni transparente din partea acuzarii demontate de Atticus cu usurinta, insa verdictul final este -spre socul celor doi copii - "vinovat" si Tom este condamnat. Cu toate astea, tatal fetei domnul Ewell promite sa se razbune pe Atticus pentru ca i-a demontat minciunile si incearca sa-i omoare pe cei doi copii. 
    

2 comentarii:

  1. mi-a placut mult cartea. am citit-o in engleza prin liceu si am tot asteptat re-editarea in romana (cea in engleza era imprumutata de la un profesor american). am cumparat-o saptamana trecuta de la elefant si o citesc acum. tare dor mi-a fost de ea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O caut si eu in engleza pentru ca, banuiesc, s-au pierdut multe fineturi in traducere (am o varianta ebook, dar e foarte prost pusa in pagina si mi-e greu sa o citesc)
    Multumesc pentru vizita :)

    RăspundețiȘtergere