marți, decembrie 24, 2019

tradiții?

    Vineri, 20 decembrie, sâmbătă, 21 decembrie, și duminică, 22 decembrie, scara blocului meu a răsunat de colinde. Astăzi, marți, 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, liniștea este asurzitoare.
    Există o latură în mine care urăște intens ipocrizia. Încerc să o îmblânzesc spunându-i că nu e bine să judec pe toți după măsurile și circumstanțele mele, că până și basmele străvechi sunt circumstanțiale. Câteodată îmi iese.
    Tradițiile religioase ar trebui să nu fie importante pentru mine, crescând într-un amestec pestriț de religii creștine, și totuși, nu pot să nu mă întreb de ce s-a colindat pe 20,21,22 și nu se colindă pe 24. Adică astăzi e Ajunul, nu? Despre Crăciun se colindă, despre nașterea Domnului se cântă.
    Am primit o explicație cum că sâmbătă și duminică sunt părinții acasă și pot merge cu copiii la colindat. Și am mai primit o explicație, deși persoana care mi-a oferit-o nu intenționa asta, astăzi se merge cu colinda în „Aviatorilor, că acolo se fac banii”.
    Mda.
   Crăciun Fericit!

6 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Cinic, da.
   Mulțumesc! Sper că ai avut un Crăciun așa cum ți l-ai dorit.

   Ștergere
 2. Craciun fericit, multa sanatate si liniste! (Nu trebuie sa ne enervam pentru lucrurile pe care nu le intelegem sau pe care nu le putem schimba. Adica putem, dar ar fi prea multe, iar noi am fi coplesiti!)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult, Laura!
   Nu trebuie, așa este, nu-mi iese tot timpul, dar mai încerc :-)

   Ștergere
 3. Ar fi frumos - daca tot se face tam-tam cu traditiile - sa si fie. :)
  In acest an, la noi s-a colindat mai putin in alte zile si foarte mult in 24.
  Multumesc. Craciun fericit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mă întreb acum dacă oamenii care fac tam-tam cu tradițiile sunt tot ăia care le și onorează ....
   Sper că ai avut un Crăciun frumos.
   Te îmbrățișez!

   Ștergere