vineri, mai 28, 2010

Telefonul Copilului

    Ziarul Copiilor publica la inceputul lunii un articol: "Ce spun copiii când formează 116 111" (aici). Toate apelurile prezentate in articol se refera la forme de abuz (fizic sau psihic) asupra copiilor. Asa am ajuns la www.telefonulcopilului.ro. Pe site-ul lor am ca aflat asociatia a fost infiintata in 2006 si ca de la 1 octombrie 2008 a implementat numarul unic european de asistenta pentru copii, 116111. Romania a devenit astfel a treia tara din UE care a implementat acest serviciu.
    Serviciile oferite sunt
* Informare cu privire la promovarea si respectarea drepturilor copiilor
* Consiliere cu privire la promovarea si respectarea drepturilor copiilor
* Indrumare catre institutiile in masura sa acorde asistenta necesara
* Urmarirea modului de solutionare a cazurilor
* Monitorizarea respectarii drepturilor copilului in urma cazurilor inregistrate si informarea institutiilor abilitate cu privire la problemele intampinate de copii
    Printre multe informatii prezentate pe site am sa reproduc aici cateva din raportul lunar pentru luna aprilie
    Cele mai multe abuzuri asupra copiilor se petrec in familie, pentru ca acolo se defineste pentru copil normalitatea, pentru ca acolo se formeaza si perpetueaza modelele si pentru ca pana isi da seama copilul ca ceea ce i se intampla nu este bine va fi, de cele mai multe ori, prea tarziu. Daca un strain abuzeaza un copil, copilul se va apara instinctiv si va incerca, in viitor, sa se fereasca de persoana respectiva. Fata de parinte, in schimb, copilul este lipsit de aparare.
    As mai sublinia pentru graficul de mai sus ca abuzurile mama-copil sunt mai multe decat cele pe relatia tata-copil pentru ca, in Romania, familiile monoparentale cu parinte mama sunt mult mai multe decat cele cu parinte tata.
    Mi s-a parut interesant ca majoritatea apelurilor catre Telefonul Copilului au fost initiate de catre adulti.

---------------
Informatiile despre Telefonul Copilului si toate graficele prezentate sunt preluate de pe site-ul www.telefonulcopilului.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu