vineri, septembrie 10, 2010

Isaac Asimov - I, Robot

    Seria I, Robot reuneste 9 nuvele:
       * Robbie - 1940
       * Runaround - 1942
       * Reason - 1941
       * Catch That Rabbit - 1944
       * Liar! - 1941
       * Little Lost Robot  - 1947
       * Escape! - 1945
       * Evidence - 1946
       * The Evitable Conflict - 1950
    Intreaga serie este construita in jurul unui interviu cu Susan Calvin, doctor in psihanaliza robotilor, dar seria nu este despre Susan Calvin ci despre roboti, despre evolutia robotilor de-a lungul vietii ei.  U. S. Robot and Mechanical Men, Inc. (principalul dezvoltator de roboti) are la momentul debutului seriei 75 de ani. La fel si Susan Calvin.
    Robbie era dadaca Gloriei. Parintii ei cumparasera robotul pentru ca mamei i se parea ca ar da bine sa aiba un robot. De indata ce parerile anti-robot s-au inmultit in societate, mama Gloriei a devenit preocupata de faptul ca fetita petrece prea mult timp cu Robbie si a hotarat sa-l returneze. Insa fetita dezvoltase fata de robot un atasament profund asa incat, dupa returnarea robotului, ea pierde orice bucurie, in ciuda tuturor incercarilor parintilor de a o binedispune. Intr-un final, tatal Gloriei pune la cale vizitarea fabricii unde "lucreaza" Robbie pentru a-si reuni fetita cu "prietenul" ei si a o convinge pe mama sa re-accepte robotul. Intregul plan este pe punctul de a capata un final tragic, dar Gloria este salvata de Robbie.
    Runaround este prima nuvela in care sunt enumerate Legile Roboticii:
One, a robot may not injure a human being, or, through inaction, allow a human being to come to harm.
Two,a robot must obey the orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.
Three, a robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws.
    Gregory Powell si Mike Donovan sunt trimisi, impreuna cu Speedy (un robot de noua generatie), sa reporneasca lucrarile la o mina abandonata de pe Mercur. Ajunsi la fata locului cei doi constata ca rezerva de seleniu de care depindeau sistemele de sustinere a vietii in baza de pe Mercur erau pe sfarsite asa ca il trimit pe Speedy la cea mai apropiata mina de seleniu. Dupa o intarziere de cateva ore, cei doi ingineri pleaca in cautarea lui Speedy si il gasesc invartindu-se in jurul minei de seleniu manifestandu-se ca si cand ar fi beat. Powell remarca dupa lungi analize ca echilbrul intre cea de-a doua (robotul primise ordin sa aduca seleniu)  si cea de-a treia lege a roboticii (in apropierea minei de seleniu exista o acumulare de gaze mult prea periculoasa pentru robot) este ceea ce il face pe Speedy incapabil sa ia o decizie si hotaraste sa se foloseasca de prima lege a roboticii (iese personal in atmosfera super incinsa a planetei) pentru a-l recupera pe Speedy.
    Reason este despre un robot, QT1 - Cutie, cu o mare capacitate de a rationa. Powell si Donovan sunt de data aceasta pe o statie spatiala care furnizeaza electricitate pe calea microundelor. Cutie rationeaza ce rationeaza si ajunge la concluzia ca spatiul, stele si planetele nu exista, cei doi (singurii oameni de pe statie) sunt insignifianti si ca stapanul tuturor este sursa de energie de pe nava pentru care inventeaza o religie pe care o imprima tuturor robotilor existenti la bord. Situatia devine disperata datorita unei furtuni solare ca ar putea pune in pericol viata a mii de oameni de pe Pamant. Inchisi in biroul lor, Powell si Donovan asteapta ingroziti efectele furtunii solare si sunt surprinsi sa afle ca aceasta nu a afectat in nici un fel activitatea statiei spatiale pentru ca robotul, supunandu-se religiei sale, a mentinut toate undele in perfect echilibru. Desi nu sunt de acord cu rationamentul robotului cei doi hotarasc ca QT1 este perfect pentru rolul care i-a fost atribuit.
    Catch That Rabbit: DV-5 (Dave) este un nou model de robot care are in subordine 6 alti roboti (descrisi ca "degete"). Dave este responsabil cu mineritul dar, de fiecare data cand ceva neobisnuit se intampla in mina, Dave impreuna cu cei 6 roboti incep sa se comporte ciudat. Dupa lungi observatii si experimente (care mai de care mai periculoase) cei doi ajung la concluzia ca Dave are prea multi subordonati si este prea stresat.
    Liar!: din cauza unei erori de fabricatie RB-34 (Herbie) poate citi gandurile oamenilor din jurul lui. In timpul anchetei care incearca sa explice cum s-a intamplat acest lucru, Herbie le spune specialistilor de la U.S. Robots and Mechanical Men, Inc. ce gandesc ceilalti membrii ai echipei. Supunandu-se primei legi a roboticii, Herbie ii minte in incercarea de a le proteja sentimentele. Cand afla ca i-a ranit pe membrii echipei chiar prin minciunile pe care le-a spus Herbie devine catatonic, nereusind sa rezolve conflictul intern.
    Little Lost Robot: la statia militara Hyper Base se lucreaza la dezvoltarea unei "hyperspace drive" (n-am idee cum se traduce asta) cu ajutorul unor unor roboti NS (Nestor). In timpul unor lucrari cercetatorul Gerald Black se enerveaza pe unul dintre roboti, NS-2, si ii spune printre altele "go lose yourself". Ceea ce robotul si face, ascunzandu-se intr-o incapere cu 62 de roboti identici cu el.
    Pentru ca prima lege ii determina pe roboti sa intervina intr-un camp de radiatii letal pentru ei dar suportabil pentru oameni, NS-2 au fost modificati astfel incat din prima lege a roboticii a ramas doar prima jumatate "nici un robot nu poate rani o fiinta umana". Aceasta modificare este motivul pentru care Susan Calvin ajunge in statia militara. Si reuseste, nu usor, sa depisteze robotul buclucas.
    Escape!: U.S. Robots and Mechanical Men, Inc. este abordata de compania rivala, Consolidated Robots,  punandu-i-se la dispozitie planurile pentru realizarea saltului intre spatiu si hiperspatiu. Singura problema era ca planurile respective stricasera definitiv cel mai bun super-computer pe care Consolidated Robots il avea si ii scosese astfel din circulatie pentru o buna perioada de timp. U.S. Robots gaseste o metoda prin care sa furnizeze informatiile, bucata cu bucata, super-computerului lor, The Brain, iar acesta supervizeaza constructia navei. Powell si Donovan sunt trimisi in hiperspatiu fara ca nimeni sa stie si trec printr-o experienta interesanta deoarece saltul in hiperspatiu implica trecerea in nefiinta - moartea - pentru o clipa.
    Evidence: Stephen Byerley este un procuror de succes care candideaza pentru postul de primar al New York-ului. Contracandidatul sau, Francis Quinn, il acuza ca este un robot. Intreaga nuvela se invarte in jurul acestei intrebari: este sau nu Stephen Byerley un robot? Sau de partea cealalta a baricadei: este sau nu Stephen Byerley om?
    The Evitable Conflict: Stephen Byerley, coordonator al lumii de data aceasta, observa mici "scapari" in instructiunile date de Masinile care coordoneaza economia la nivel global. Masinile sunt niste supercomputere pentru care prima lege a roboticii a fost modificata in "Nici o masina nu poate rani umanitatea; sau nu poate, neintervenind, sa permita umanitatii sa fie ranita". Susan Calvin concluzioneaza ca "scaparile" sunt de fapt intentionate, Masinile alegand sa produca putin disconfort unui numar limitat de oameni pentru a preveni un rau mai mare la nivelul intregii umanitati.

2 comentarii:

  1. Am citit o parte din cărţile lui Asimov şi eu de felul meu nu prea citesc SF, însă are un stil inedit care m-a cucerit. Filmul I Robot nu se ridică nici la jumătatea cărţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asimov are un fel de a se aseza langa tine si a-ti zugravi ce se intampla, fara sa se piarda in nuante. E curat si clar. Poate ca, de-aia ne si asteptam la mai mult de la filmele facute dupa cartile lui.

    RăspundețiȘtergere