luni, iunie 07, 2010

Lectia micului meloman

    Un newsletter primit de la Humanitas in luna aprilie anunta: "Va asteptam la cea mai simpatica lectie despre muzica cu doua elfe si papusa Ton Piticoton la Libraria cu muzica Libraria Humanitas Kretulescu, Calea Victoriei nr 45, Vineri 30 aprilie, ora 17:30". In colaborare cu Radio Romania Muzical. Asa am aflat despre "Lectia micului meloman".
    Newsletter-ul Humanitas are un format foarte nereusit: este o imagine si atat, nici un link care sa te ajute sa afli mai multe informatii, nimic.  Asa ca a trebui sa gasesc site-ul Radio Romania Muzical unde am gasit o sectiune speciala dedicata programului Lectia Micului Meloman. Si dupa ce am mai scotocit o vreme am gasit si arhiva cu emisiunile mai vechi.
    Ton Piticoton (cel mai nestiutor dintre locuitorii Padurii Fermecate, lenes, mancacios, mincinos, incurca-lume si cu o parere foarte buna despre el), Pocchettina (cea mai draguta, mai amabila si mai documentata elfa, ba mai mult: cea mai studioasa, atotstiutoare) si Arietta ( ii place sa asculte muzica pur si simplu, fara sa se gandesca daca a intrat oboiul sau daca prima tema se repeta in oglinda sau daca in finalul partii a patra este un stretto) sunt personajele scenetelor care prezinta o multime de informatii muzicale intr-un mod foarte atragator.
    Asa am aflat ca "pastisa (pastisha) - este atunci cand o muzica este cantata un pic altfel" (vezi dex).  Ca ritmul este sunet-pauza-sunet. Mi s-a explicat "Carnavalul animalelor" de Camille Saint-Saëns. Am aflat despre "modulatiile in mi bemol", cum "alterneaza apogiaturile" si am ascultat "veveritele razarete costumate in cocosi si gaini". Apoi am invatat despre felurite instrumente de alama, despre Peer Gynt si despre Ucenicul Vrajitor (cei care au vazut Fantasia - de la Disney - sunt familiarizati cu Mikey Mouse in rolul ucenicului). Si mai sunt multe de ascultat.
    Tot in arhiva am gasit si "Povesti pe note" despre Wolfgang Amadeus Mozart, Rachmaninov, Giuseppe Verdi, Piotr Ilici Ceaikovski si multi altii.

    La revedere si un cos cu mere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu